saiz teks :
warna teks :
Original Merah / Red Biru / Blue Hijau / Green
You are here:  
COM_CONTENT_PUBLISHED_DATE_ON
Print

23 Oktober 2012, Jakim Cawangan Sabah dengan kerjasama JHEAINS Daerah Telupid dan Tongod telah mengadakan Program Ziarah Mahabbah Saudara Baru bertempat di Kampung Tongod, Daerah Tongod.

Penganjuran program ini bertujuan untuk memberi bimbingan ilmu fardhu ain, menyuburkan rasa kasih sayang dan semangat persaudaraan dalam suasana mahabbah dan mawaddah. Selain memberi motivasi dan sokongan moral tidak lupa juga sumbangan kepada golongan yang memerlukan.

tongod1002 tongod1001
Halaqah Ilmu yang dibimbing oleh Fasilitator

Kampung Tongod dihuni oleh majoriti penduduk yang berbangsa Sungai dan merupakan sebuah perkampungan saudara baru. Perjalanan ke kampung tersebut mengambil masa selama 1 jam dari pecan Telupid. Dianggarkan sebanyak 80 orang peserta mengikuti program ini.

Program dimulakan dengan alunan indah Asmaulhusna,  diikuti Selawat Shifa dan dilengkapkan dengan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran, Hadis serta terjemahan. Perbincangan mengenai tajuk “Bersuci”, tazkirah, solat berjemaah, penyampaian sumbangan dan ramah mesra bersama penduduk kampung merupakan antara pengisian yang dijalankan sepanjang program berlangsung.

tongod1003 tongod1004
Alunan Asmaul Husna Beramai-ramai dan Tazkirah yang telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Shamsuri

Majlis perasmian dan tazkirah telah disampaikan oleh Ustaz Mohd Shamsuri bin Ghazali, Penolong Pengarah Jakim Cawangan Sabah mewakili Pengarah Jakim Cawangan Sabah. Turut hadir ialah Ustaz Sabli bin Haji Ali, Ketua Pejabat JHEAINS Daerah Tongod, AJK Badan Dakwah Pejabat Daerah Tongod, Imam Rawatib dan Imam Daerah.

tongod1005

tongod1006

Sebanyak 40 sumbangan berupa Tafsir Pimpinan Ar-Rahman dan keperluan dapur turut dihulurkan kepada penduduk kampung yang terdiri daripada saudara baru. Penduduk kampung juga sempat beramah bersama rombangan sambil membincangkan isu-isu permasalahan saudara baru kampung tersebut.

tongod1007
Barisan urus setia bergambar kenangan